top of page

7 tuti tipp ha jegyes fotózásra készülsz

Na de mi is a jegyes fotózás? Tulajdonképpen az esküvő főpróbája. Sokkal komfortosabb érzés ha nem idegenek vagyunk egymás számára az esküvőn és kicsit kipróbáljuk milyen is együtt dolgozni, hogy a nagy napon már gördülékenyen menjen minden. Általában a megbeszélések alkalmával gyakran felmerül a kérdés, hogyan is lehet kicsit felkészülni rá. A legtöbb párnak ez az első alkalom hogy kamera elé áll, ezért fontosnak tartok néhány dolgot megosztani, amire ha figyeltek sokkal jobb végeredményt tudtok elérni és jóval felkészültebbek és magabiztosabbak lesztek a fotózás napján.

(Ezek az ötletek persze bármilyen más fotózással kapcsolatban hasznosak lehetnek.)
1. Ruha teszi az embert

Evidensnek tűnik, de ez talán az egyik legfontosabb. Viselj olyan ruhát, amiben komfortosan érzed magad és előnyös az alakod szempontjából is. Gondolj csak bele, mennyivel jobb egy olyan szettben lenni ami kényelmes, és nem kell azon aggódni, hogy töri a lábad a cipő vagy épp szűk a nadrág. Ilyenkor nem olyan őszinte az a mosoly, nem tudsz fesztelenül mozogni. Hidd el, ez bizony kiül az arcodra és egész biztosan látszani fog a képeken! Másik fontos szempont a ruhák, színek, textúrák harmonizálása. Ehhez rengeteg inspirációt találni, elég ha csak felmész a Pinterestre és látni fogod mennyit is jelent a végeredményben. Javaslom egy fotózásra legalább 2 szett ruhával készülni a változatosabb képanyag érdekében. Előnyben kell részesíteni a semleges, egymással összeillő színeket, illetve a kiválasztott helyszín adottságait és az évszaknak megfelelő öltözetet. Meríthetsz ihletet akár a helyszínből, akár az évszak színeiből is. Minden szezonnak megvan a maga színvilága, míg a tavaszi fotózás során a pasztell színek dominálnak, ősszel inkább a föld színek, sárga, és bordó, addig télen előtérbe kerülnek a fehér, piros és zöld színek. Az hogy mit viselsz egy fotózáskor, a kép hangulatát is nagyban befolyásolja. Ha esetleg nincs ötleted néhány új darabot is beszerezhetsz. Kerülendők a nagy mintás, feliratos ruhadarabok, mert ezek túlságosan elvonják a figyelmet. Kulcsfontosságú páros illetve családi fotózás esetén is kiválasztani, hogy milyen stílusban is szeretnétek a képeket, elegáns vagy inkább sportosabb vonalat követnétek, és mindenkinek célszerű ehhez igazodnia. Elég furán mutat egy pufi dzseki mellett egy kis estélyi, nemde? Plusz egy tipp ami lehet triviális, de vasald le a ruhád fotózás előtt ha szükséges.

Melyik a te stílusod? Katt ide!2. Mutasd a gyűrűd!

A jegyes fotózás egyik kiegészítője a gyűrű, ezért semmiképp se hagyd otthon! Fontos az ékszerek használata során a kevesebb több elve. Készülhetsz a fotózásra kiegészítőkkel is: Hozz akár takarót, bort esetleg pezsgőt vagy virágcsokrot, de út közben is lehet szedni pár szál vadvirágot, ami nagyon jól tud mutatni a képen, ezáltal még személyesebbé téve az összhatást. Van esetleg egy négylábú társ is a családban? Hozd magaddal őt is! Mivel a fotózás 1-másfél órát vesz igénybe és ez egy nyári meleg esetén hosszú idő, ne feledkezz meg megfelelő mennyiségű ivóvizet biztosítani számára.
3. Egy kis púder, egy kis smink

Rengeteget tud adni egy jól sikerült frizura, vagy egy kis smink, ezért ne félj szakember segítségét kérni. Ez nem csak esztétikailag varázsol hangsúlyosabb kinézetet, de ad egy kis önbizalmat is! Legtöbb sminkes és fodrász rendelkezik az esküvő előtt próba lehetőséggel, ezt érdemes kihasználni és összekötni a fotózás napjával. Ha nem szeretnéd túlbonyolítani a dolgot, magad is elkészítheted otthon. Alap a frissen mosott haj, illetve az ápolt megjelenés, tiszta körmök. Nem mellesleg ha egy púdert bedobsz a táskádba indulás előtt az is jól jöhet a melegebb időben vagy ha esetleg hajlamosabb a bőröd a zsírosodásra, így elkerülheted a nem kívánatos csillogást. Fontos hogy a bőrszínednek megfelelőt válassz.
4. Varázslatos helyszínek mezőtől a kastélyokig

Szeretnétek a sorozatot még személyesebbé tenni? Szerettek az erdőben kirándulni, túrázni? Esetleg van valami közös hobbitok? Kedvenc helyszínetek ahol az első randi vagy leánykérés történt? Csempészd bele a helyszín választásba! Érdemes figyelembe venni hogy egyes helyeken például kastélyokban külön díjat számolnak fel fotózás esetén, erről jobb előre tájékozódni.
5. Fény

A fotósok vesszőparipája a fény, ezért az sem mindegy mikor szeretnétek elkészíteni a képeket. Fényképezés szempontjából legjobb a szórt fény, amelyek jellemzően naplemente, napfelkeltekor van. Fontos tudni azt is mikor van pontosan ez az időszak, erre már szerencsére rengeteg szuper alkalmazást találni. Nem elhanyagolható persze, hogy az ilyen fotózások alkalmával a kora reggeli vagy naplementei fények varázslatos hangulatot adnak a képeiteknek, ezért mindenképp érdemes fontolóra venni ezt az időszakot. Bár sokszor, főleg esküvő alkalmával ütemezik a kreatív fotózást a legnagyobb melegben dél körül, amely rendkívül előnytelen kemény árnyékokat rajzol az arcon, mivel ilyenkor a nap közvetlenül a fejünk felett van, ezért ha lehet jobb kerülni.6. Napozás, csak okosan!

Egy melegebb tavaszi nap alkalmával is könnyen le lehet égni, ami fotózás előtt igen csak kellemetlen rákvörös vagy épp hámló bőrrel, ezért a fotózás előtti napokban különösen jobb az elővigyázatosság.7. Szánj időt a tervezésre!

Ezt a néhány szempontot ha figyelembe veszed fotózás előtt igazán látványos hatást érhetsz el. A cél végső soron hogy jól érezzétek magatokat, ezért ne aggódj, ha izgulsz kicsit. Teljesen normális ha nem mozogsz rutinosan a kamera előtt. Igyekszem segíteni hogy feloldódjatok és oly módon irányítsak, hogy természetesen érezzétek magatokat.

Remélem tudtam pár hasznos tanáccsal segíteni, további jó szervezést kívánok!


Ila

bottom of page